Saturday, 1 October 2016

6H5M Di Flores, Indonesia Dengan Bajet Bawah RM2,000 Sahaja

6H5M Di Flores, Indonesia Dengan Bajet Bawah RM2,000 Sahaja

Trip ke Flores, Indonesia ini pergi 8 orang. Hampir kesemua tempat ada line 3G dekat Flores except PulauPadar. Tapi dekat Kampung Komodo takde line / Line E. Kalau nak line 3G kena pegi Jeti. Beli simcard Simpati sahaja, takut simcard jenama lain coverage tak meluas.
Dalam flight dari Bali-Labuan Bajo. Time ni dah nak sampai airport Labuan Bajo. Kalau duduk seat belah kanan akan nampak view laut biru hijau cantik macamni. Time nak mendarat tu, flight sangat dekat dengan bukit savanna. View memang cantik sangat.Dalam flight dari Bali-Labuan Bajo. Time ni dah nak sampai airport Labuan Bajo. Kalau duduk seat belah kanan akan nampak view laut biru hijau cantik macamni. Time nak mendarat tu, flight sangat dekat dengan bukit savanna. View memang cantik sangat.
Souvenir Flores macam tshirt agak pricey. Tak banyak tempat ada jual souvenir. Kalau nak beli keychain/fridge magnet dekat tempat departure airport Labuan Bajo ada jual. 1pc harga 10k rp.
Kedai makanan halal banyak dekat area Pelabuhan Labuan Bajo
Both domestic flight Kalstar & Sriwijaya ada provide free check in luggage & snack dalam flight.
Flight bali-labuanbajo-bali terbang rendah, masa pergi ambil seat belah kanan. Nanti masa dah nak sampai airport Labuan Bajo, boleh tengok view Flores yang sangatttt cantik.
Kanawa islandKanawa island Dah sampai Airport Bandara KomodoDah sampai Airport Bandara Komodo Start je sailing terus nampak view macam ni. View macam ni lah kitorang hadap selama 3 hari masa dalam boat. Tak pernah jemu. Dan view ni lah yang akan kitorang rindu bila dah balik Malaysia.Start je sailing terus nampak view macam ni. View macam ni lah kitorang hadap selama 3 hari masa dalam boat. Tak pernah jemu. Dan view ni lah yang akan kitorang rindu bila dah balik Malaysia. Pelabuhan Labuan Bajo. Pelabuhan je dah cantik, belum sampai pulau-pulau dia lagi. Dua puluh empat juta kali lagi cantik.Pelabuhan Labuan Bajo. Pelabuhan je dah cantik, belum sampai pulau-pulau dia lagi. Dua puluh empat juta kali lagi cantik. Pulau PadarPulau Padar Pulau KelorPulau Kelor Gili LawaGili Lawa
Boleh cut cost kalau beli flight awal waktu tiket murah.
Musim hujan start dalam bulan November-Mac. Tapi hujan tak berterusan, sekejap2 je. Dekat Flores jarang hujan. Tapi musim hujan bukit lagi cantik, menghijau. Pergi time kemarau, bukit gersang. Cuma kalau pergi time hujan, kalau hujan lebat & ombak kuat takut boat tak boleh nak sail.
Pakai kasut yang bersesuaian & yang tapak dia tak licin. dekat Flores ni banyak tempat yang kena memanjat. Gili Lawa, Padar, Kelor. Kalau pakai kasut yang tak sesuai, memang boleh jatuh tergelincir. Tambah-tambah kalau pegi time kemarau, bukit semua gersang so memang licin.
Dah sampai jeti Kanawa Island! Air crystal clear. Eii geram nak terjun terus je rasa time ni.Dah sampai jeti Kanawa Island! Air crystal clear. Eii geram nak terjun terus je rasa time ni. Pink BeachPink Beach Pink Beach. Nampak tak pasir ada warna pink tu? Tapi dekat sini pasirnya dah berkurang warna pink sebab ramai yang bawak balik pasir. Pak alyas cakap pasir dekat Pantai Namo lagi pink dari Pink Beach ni.Pink Beach. Nampak tak pasir ada warna pink tu? Tapi dekat sini pasirnya dah berkurang warna pink sebab ramai yang bawak balik pasir. Pak alyas cakap pasir dekat Pantai Namo lagi pink dari Pink Beach ni. Pulau Padar. Haa tempat ni lah yang paling saya tak sabar nak pergi. Ada nampak gambar Padar ni tahun lepas, terus google & rasa nak pergi & bertekad dalam diri nak sampai tahun ni. Alhamdulillah dapat jugak jejak kaki dekat sini. Nak sampai dekat puncak Padar ni pn kena panjat dalam 30 minit but way easier than Gili Lawa. Tak mencanak sangat.Pulau Padar. Haa tempat ni lah yang paling saya tak sabar nak pergi. Ada nampak gambar Padar ni tahun lepas, terus google & rasa nak pergi & bertekad dalam diri nak sampai tahun ni. Alhamdulillah dapat jugak jejak kaki dekat sini. Nak sampai dekat puncak Padar ni pn kena panjat dalam 30 minit but way easier than Gili Lawa. Tak mencanak sangat. Sunrise di Jeti Kampung Komodo. Bangun pagi nampak view ni. Boleh tak hari-hari nak macamni? So beautifullll.Sunrise di Jeti Kampung Komodo. Bangun pagi nampak view ni. Boleh tak hari-hari nak macamni? So beautifullll. Waktu malam di dalam boat. Time ni baru balik dari Gili Lawa, menuju ke jeti Kampung Komodo. Bulan penuh, bintang banyak atas langit. Cantik dia tak tergambar dengan kata-kata. Akan diingat sampai bila-bila moment tengok langit waktu ni.Waktu malam di dalam boat. Time ni baru balik dari Gili Lawa, menuju ke jeti Kampung Komodo. Bulan penuh, bintang banyak atas langit. Cantik dia tak tergambar dengan kata-kata. Akan diingat sampai bila-bila moment tengok langit waktu ni.
6h5m-di-flores-indonesia-dengan-bajet-bawah-rm2000-sahaja-16
Sunset @ Gili LawaSunset @ Gili Lawa Hello Gili Lawa! Gili Lawa memang Lawa!Hello Gili Lawa! Gili Lawa memang Lawa! Nampak tak puncak atas tu? Kena panjat dari bawah sampai atas tu untuk nampak view Gili Lawa. Panjat dalam 30minit. Trek sumpah nak nangis. Mencanak like 90 degrees. Tapi bila dah sampai atas, hilang semua penat & macam worth it gila berpeluh satu badan. Tengok sunset dekat sini memang power. Cantik, serious tak tipu.Nampak tak puncak atas tu? Kena panjat dari bawah sampai atas tu untuk nampak view Gili Lawa. Panjat dalam 30minit. Trek sumpah nak nangis. Mencanak like 90 degrees. Tapi bila dah sampai atas, hilang semua penat & macam worth it gila berpeluh satu badan. Tengok sunset dekat sini memang power. Cantik, serious tak tipu. Sis dekat Maldives Indonesia niSis dekat Maldives Indonesia ni
6h5m-di-flores-indonesia-dengan-bajet-bawah-rm2000-sahaja-11

Pulau Komodo

Majoriti penduduk Kampung Komodo adalah orang Islam. Dekat sana ada 2 buah surau + 1 masjid. Pak Alyas sendiri pn orang Islam. So tak perlu risau pasal makanan.
Kalau ke Kampung Komodo, bawak lah jajan untuk anak-anak Komodo. Diorang sangat happy bila kita bagi makanan yang jarang diorang nampak. Boleh juga bawa pakaian untuk penduduk sana, yassin, muqaddam, quran untuk diletakkan di surau & masjid. Bila diorang baca, kita dapat pahala.
Jeti Kampung Komodo. Tenang. Untungnya kamu wahai warga Komodo, hari-hari boleh tengok view bukit savanna cantik macamni.Jeti Kampung Komodo. Tenang. Untungnya kamu wahai warga Komodo, hari-hari boleh tengok view bukit savanna cantik macamni. Anak-anak Komodo. Bila sebut “foto” terus datang dekat. Ahh I miss these kids. Anak-anak KomodoAnak-anak Komodo
Petang-petang lepak jeti dengan kawan-kawan. Bersosial bersama. Bukan main tab/ipad dekat rumah. eh.Petang-petang lepak jeti dengan kawan-kawan. Bersosial bersama. Bukan main tab/ipad dekat rumah. eh.
6h5m-di-flores-indonesia-dengan-bajet-bawah-rm2000-sahaja-26Pintu masuk ke Taman Nasional Komodo
Satu-satunya habitat komodo yang tinggal di dunia, ada di Pulau Flores ini. Komodo ni lari laju, boleh berenang, panjat pokok, ada deria bau yang power gila, & boleh menyamar menyerupai pokok untuk menangkap mangsa. Renjer cakap untuk tahun 2016 ni je ada lebih kurang 1300++ ekor komodo yang masih hidup di sekitar Pulau Komodo, Rinca, Padar & 2 tempat lain sekitar Flores. Kalau terkena gigitan Komodo ni, boleh membawa maut sebab air liur komodo ni beracun. Paling lama boleh hidup pun 3 bulan je. That’s why kena ambil khidmat renjer kalau nak datang tengok komodo ni.
Harta pulau komodo. Satu-satunya habitat komodo yang tinggal di dunia, ada di Pulau Flores ini. Komodo ni lari laju, boleh berenang, panjat pokok, ada deria bau yang power gila, & boleh menyamar menyerupai pokok untuk menangkap mangsa. Renjer cakap untuk tahun 2016 ni je ada lebih kurang 1300++ ekor komodo yang masih hidup di sekitar Pulau Komodo, Rinca, Padar & 2 tempat lain sekitar Flores. Kalau terkena gigitan Komodo ni, boleh membawa maut sebab air liur komodo ni beracun. Paling lama boleh hidup pun 3 bulan je. That's why kena ambil khidmat renjer kalau nak datang tengok komodo ni.
Harta pulau komodo.
Komodo meratah daging rusa. Muka dekat belakang tu semua tengah takut sebenarnya. Kata Pak Alyas, kitorang beruntung sebab waktu kitorang datang tu, komodo tengah banyak. Sebab baru je ada sekor rusa mati. So komodo-komodo banyak keluar dari lubuk untuk makan daging rusa ni.
Komodo meratah daging rusa. Muka dekat belakang tu semua tengah takut sebenarnya. Kata Pak Alyas, kitorang beruntung sebab waktu kitorang datang tu, komodo tengah banyak. Sebab baru je ada sekor rusa mati. So komodo-komodo banyak keluar dari lubuk untuk makan daging rusa ni.
Regata Hill, tempat persembunyian Komodo
Regata Hill, tempat persembunyian Komodo
Pantai di Komodo National ParkPantai di Komodo National Park
6h5m-di-flores-indonesia-dengan-bajet-bawah-rm2000-sahaja-31
6h5m-di-flores-indonesia-dengan-bajet-bawah-rm2000-sahaja-32
Pak Alyas ada cakap, jelly fish dekat sini tak beracun. Kalau pegang pn tak gatal sangat. Gatal sikit je. Bila tengok Pak Alyas selamber pegang, sis pun nak pegang jugak. Comel-comel. Rasa nak bawa balik Malaysia je sekor. Tapi yang warna ni je boleh pegang. Kalau nampak warna lain drpd yg ni jgn dipegang, gatal nanti.Pak Alyas ada cakap, jelly fish dekat sini tak beracun. Kalau pegang pn tak gatal sangat. Gatal sikit je. Bila tengok Pak Alyas selamber pegang, sis pun nak pegang jugak. Comel-comel. Rasa nak bawa balik Malaysia je sekor. Tapi yang warna ni je boleh pegang. Kalau nampak warna lain drpd yg ni jgn dipegang, gatal nanti.
6h5m-di-flores-indonesia-dengan-bajet-bawah-rm2000-sahaja-34
Boatman, Pak Alyas, sangat recommended. Dia jaga kitorang macam anak-anak dia sendiri. Lepas habis package sailing, dia hantar kitorang ke hotel sampai kitorang selamat check in &masukbilik. Family dia pn semuanya baik-baik. Paling best kalau guna khidmat dia, nanti boleh pilih nak stay dekat Kampung Komodo sebab Pak Alyas ni berasal dari Kampung Komodo. Kalau ada niat nak pergi sana please please guna khidmat Pak Alyas. Murah & puashati.
Haa ini lah dia boatman kitorang, Pak Alyas. Jaga kitorang dengan sangat baik dan sempurna. Macam bapak jaga anak-anak. Terima kasih Pak Alyas! Jasamu ku kenang!Haa ini lah dia boatman kitorang, Pak Alyas. Jaga kitorang dengan sangat baik dan sempurna. Macam bapak jaga anak-anak. Terima kasih Pak Alyas! Jasamu ku kenang!
And as usual, kalau ada sesiapa yang nak pergi Flores & nak minta saya uruskan pn boleh. 😉
For more pictures, visit my IG/Twitter : YayannnnB
P/S : sebelum korang pegi sini, janji tau jaga pulau ni baik-baik. Jangan buang sampah merata, jangan bawak balik apa-apa yg bukan milik korang. Masa saya ke sini haritu, memang terjaga lagi semua tempat. Sampah pun tak nampak dekat mana-mana. Flores ni cantik sangat. Harap sangat akan kekal cantik sampai bila-bila. Semoga suatu saat nanti saya dapat bawa keluarga, suami & anak-anak ke sini untuk tengok keindahan Flores. Jangan buat kerosakan dekat sini. Janji ok?

Bajet percutian:

1. Tiket penerbangan

KL-Bali (Malindo Air) RM 276
Bali-Labuan Bajo (Kalstar Aviation) RM 264
Labuan Bajo-Bali (Sriwijaya Air) RM 183
Bali-KL (Air Asia ) RM 265

2. Penginapan

Bali – TeQuiero Hotel RM19/Person , Vilarisi Hotel LegianRM17/Person
Labuan Bajo–CF Komodo Hotel RM36/Person

3. Pakej percutian

Sailing Package 3 Days 2 Nights : 1.7juta rupiah
Package include boat sailing, live on board 1 night, homestay kampong komodo 1 night, guide, makan minum sepanjang waktu sailing, alat snorkeling, entrance fee & ranger fee Komodo National Park
Contact Person : Boatman – Pak Alyas +62 821 45252757

4. Pengangkutan

Supir di Bali – airport transfer 75k rp / person
Supir di Labuan Bajo – airport transfer 17.5k rp / person
Contact Person : Supir Bali – Mas Jay +62 857 37325777

5. Tips/Upah

Ranger fee di Komodo National Park : Bagi seikhlas hati

6. Kad sim/internet

Simpati Telkomsel – 100ribu untuk data internet 2 Gig (Boleh guna di Bali + Labuan Bajo)

7. Insurans perjalanan

AXA Smart Traveller – 7 days coverage basic plan RM 19.50
Total kos dalam RM1700.

Itinerary

1ST DAY
Flight KL-Bali, bermalam di bali @ Hotel TeQuiero
2ND DAY
Flight Bali-Labuan Bajo, start sailing package
Kanawa Island – Manta Point – GiliLawa–Bermalam di dalam boat
3RD DAY
Padar Island –Pink Beach – Namo Beach – Kalong Island – Bermalam di Kampung Komodo
4TH DAY
Komodo National Park – Pulau Sembilan – Kelor Island – Bermalam di Labuan Bajo @ CF Komodo Hotel
5TH DAY
Flight Labuan Bajo-Bali – Jalan-jalan di Kuta&Legian – Bermalam di Legian @ Vilarisi Hotel Legian
6TH DAY
Flight Bali-Kl


EmoticonEmoticon