Resipi Itik Salai Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan
- Itik Salai (1 ekor) beli yang sudah siap salai dan dipotong kecil
- Bawang putih (5 ulas besar)
- Bawang merah (5 biji kecil)
- Bawang besar (1 biji besar)
- Serai/Halia (2 batang) kalau takut tergigit halia semasa makan, boleh guna serai
- Serbuk kunyit/Kunyit hidup (saiz ibu jari/ cukup untuk beri warna kuning kehijau-hijauan kepada kuah) (jumlah kunyit mesti sesuai dengan kuantiti air yang digunakan untuk buat kuah) (seeloknya guna kunyit hidup kerana warna kuah lebih cantik dan asli)
- Cili padi (15 tangkai) kalau tak nak pedas boleh kurangkan
- Cili hijau dan cili merah (4 tangkai)
- Santan (1 biji kelapa) seeloknya guna santan parut, bukan santan kotak kerana rasa lebih asli, sihat krn tiada pengawet dan kurang pekat
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam periuk (minyak tak perlu banyak, cukup utk panaskan periuk saja)
- Tumbuk cili putih, cili merah, kunyit hidup, cili padi dan serai
- Hiris bawang besar
- Masukkan bahan tumbuk dan bawang besar ke dalam periuk (tak perlu garing sgt)
- Masukkan air secukupnya dan biarkan sehingga itik masak (lebih kurang 15 minit)
- Kisar kelapa parut, perah dan masukkan santan ke dalam periuk
- Kacau sehingga santan sebati (jangan tinggal, jika tidak santan akan berketul dan kuah tidak sedap)
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Tabur cili merah dan cili hijau
- Sedia untuk dihidangkan
EmoticonEmoticon